2021-09-27 15:07:01• hírek • Szatmar.ro

Az Országos Helyreállítási Terv részleteit ismertette Szatmárnémetiben Hegedüs Csilla

Hétfőn Szatmár megyébe érkezett Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának RMDSZ-es államtitkára, s látogatása részeként Szatmárnémetiben, egy sajtótájékoztató keretében számolt be az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) azon részleteiről, melyek megyénk fejlesztése szempontjából különösen fontosak.

„A mai nap történelmi nap Románia számára, hiszen ma írták alá Bukarestben az Országos Helyreállítási Tervet. De világos üzenetem van a központi hatóságok felé: sürgősen olyan intézkedések meghozatalára van szükség, amely jelentősen lecsökkenti a bürokratikus időt azért, hogy ne veszélyeztessük ezen alapok felhasználási lehetőségét. Hegedüs Csilla nem az, aki fél a kihívásoktól, és én biztos vagyok abban, hogy ezt az üzenetet átadja annak, akinek kell!” - mondta Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.


Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a legutóbbi találkozó óta sikerült a terv minden részletét konkretizálni, és hangsúlyozta azt is, hogy az önkormányzatoknak mindenképp ki kell használniuk a PNRR által kínált lehetőséget ahhoz, hogy a nagy jelentőségű beruházások megvalósításához EU-s forrásokat találjanak.


"A programon keresztül Romániának szánt 29,2 milliárd lejből Szatmár megyében víz- és csatornainfrastruktúra -projekteket indítanak el a 2000 fő alatti lakosú települések számára, és az energiahatékonyság növelése érdekében tömbházak, illetve közintézmények energiatakarékos felújítása történhet meg. A program egy másik fontos komponense a vasúti infrastruktúra helyreállítása. Ez két fontos, Szatmár megyét is érintő útvonalat is magában foglal, mégpedig a Halmi-Szatmárnémeti-Nagyvárad-Temesvár és az Apahida-Dés-Szatmárnémeti-Nagybánya vasútvonal helyreállításáról van szó.



A helyi önkormányzatok számára pénzalapok állnak majd rendelkezésre fiataloknak szánt lakások, illetve, az egészségügyben vagy az oktatásban dolgozók szolgálati lakásainak építésére. Mindezek mellett nagy hangsúlyt fektetnek a városi mobilitás szegmensére - a zöld buszok beszerzésére, a zöld közlekedésre, az elektromos autók töltőállomásainak felépítésére.


A megyénket érintő egyik legfontosabb tényező a turizmus és a kultúra komponense, melyen keresztül egy múzeumlánc jön létre, Szatmár megye pedig otthont adhat az egyik legfontosabb létesítménynek – Szatmárnémetiben megalakul a Kényszeriparosítás Múzeuma. Európa ezen szegletében ez egy egyedülálló létesítmény lesz, amely bemutatja Szatmár megye sajátos vonatkozásait a kommunista rezsimmel kapcsolatban" - összegezte az elhangottakat a megyei tanács sajtóosztálya.


A múzeum kapcsán Kereskényi Gábor polgármester elárulta, a helyszínt illetően több opciót is számításba vesznek, melyek közül igyekeznek kiválasztani majd azt az egyet, mely mind a projekt célját, mind az épület jogi helyzetét tekintve alkalmas a múzeum létrehozására. Hegedüs Csilla hozzátette, hogy a projekt teljes költségvetése 4,2 millió euró, mely nem csak az épület felújítását fedezi, hanem egy, a 21. századi technológiával lépést tartó rendszer megvalósítását is, azaz lehetőség lesz akár a virtuális vagy kiterjesztett valóság bevonására is a tárlat összeállítása során. Az államtitkár és a városvezető is bízik benne, hogy a romániai szinten is egyedülállónak ígérkező múzeum révén nem csak helyi érdeklődőket, de akár a szomszédos országokból érkező turistákat is sikerült Szatmárnémetibe csalogatni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: